Szanowni Państwo,

SELOL jest w trakcie badań przedklinicznych. Oczekujemy na zgodę Komisji Europejskiej na dopuszczenie go do obrotu i spożycia, jako selenowego suplementu. Selol udostępniamy jedynie w wyjątkowych przypadkach choroby nowotworowej w stanie terminalnym, gdy już inne metody leczenia nie mogą być zastosowane. Selol nie może być udostępniany przez chorych innym potrzebującym, bez konsultacji z lekarzem. Wymagana jest pisemna zgoda lekarza na przyjmowanie Selol’u. Skierowania na podstawie dostarczonej początkowej i aktualnej dokumentacji medycznej pacjenta wydają:

Prof. dr hab. Marek Bębenek
 T: +48 71 337 00 55, E: marek.bebenek@onkomed.pl (Onkomed Specjalistyczna Przychodnia Lekarska, ul. T. Kościuszki 109 A, Wrocław)

lek. med. Anna Błażewska-Gruszczyk
 T: +12 638 04 73, E: diagnoza@usg-diagnoza.pl (Centrum Diagnoza, ul. Zaczarowane Koło 5, Kraków)

lek. med. Izabela Borowiecka
 T: +22 827 16 12, E: izab30@wp.pl (Centrum Medyczne Verde, ul. Bonifraterska 3/11 lok. 76, Warszawa)

dr n. med. Kazimierz Kordecki
 M: +48 662 122 225, E: k.kordecki@o2.pl (Centralny Szpital Kliniczny MSWiA, ul. Wołoska 137, Warszawa - O/radiologii; Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Białymstoku, ul. M. Skłodowskiej-Curie, Białystok - O/radiologii)

dr n. med. Maria Ostasiewicz-Misiuna
 M: +48 504 049 891, E: misiunam@o2.pl (Prywatna Praktyka Lekarska, ul. Kochanowskiego 49, Warszawa - (gabinet: Spół. Mieszk. Bud. Wardom)

dr n. med. Marian Słowiaczek
 T: +12 638 04 73 , E: diagnoza@usg-diagnoza.pl (Centrum Diagnoza, ul. Zaczarowane Koło 5, Kraków)

dr n. med. Norbert Szaluś - konsultant medyczny Fundacji
 T: +48 575 622 322, E: recepcja@immunomedica.pl (Instytut Immunomedica, ul. Belgijska 11 lok 7, Warszawa)

Dokumentacja medyczna

  • rozpoznanie i badania histopatologiczne,
  • historia choroby, parametry biologiczne: wiek, płeć, waga; dotychczasowy sposób leczenia (chemioterapia/radioterapia/operacje),
  • wyniki badań obrazowych: MR, CT, USG – opisy, zdjęcia wyjściowe i obecne,
  • morfologia i wskaźniki aktywności markerów,

  • Rejestracja

    prosimy o przesyłanie na e-mail: fundacja@goodlife.org.pl uzupełnionych przez lekarza i pacjenta skanów dokumentów:

  • świadomej zgody pacjenta
  • recepty


  • Bez Państwa regularnego wsparcia nie będziemy w stanie udostępniać Selol’u. Ażeby kontynuować walkę z chorobą, niezbędny jest zakup składników do produkcji Selol’u, których miesięczny koszt wynosi 250 zł/osobę. Kosztów tych nie ponoszą:
  • dzieci do 21 roku życia

  • PROCEDURY

    Prosimy nie rezygnować z leczenia zalecanego przez specjalistę onkologa. Państwa obowiązkiem jest uzgodnienie z lekarzem możliwości przyjmowania preparatu Selol. Chory lub osoba podająca preparat choremu przyjmuje na siebie całkowitą odpowiedzialność za skutki ewentualnych odstępstw od zalecanych dawek.

    Otrzymujecie Państwo 150 ml Selol’u w płynie, który wystarcza na ok 35-37 dni przy zastosowaniu maksymalnych dawek (wystarcza na wypełnienie ok. 300 kaps). We wtorki i piątki, kierujemy list polecony z selol'em na adres wskazany w formularzu zgody. Uprzejmie prosimy o informowanie listem na e-mail: fundacja@goodlife.org.pl o ewentualnych zmianach stanu chorego, dawek, adresu lub rezygnacji z terapii.

    W ciągu 26 lat nie odnotowaliśmy żadnych niepożądanych działań Selol’u. W badaniach na zwierzętach laboratoryjnych (szczury) wykazano, że toksyczność preparatu przy podaniu doustnym wynosi DL50 = 100 mg Se/kg masy ciała, natomiast przy podaniu pozajelitowym nie zaobserwowano jakiejkolwiek toksyczności, nawet w dawce 500 mg Se/kg masy ciała. Selol jest immunostymulantem, który zwiększa sprawność układu immunologicznego, toksyczność Selol'u w dawce jednorazowej dla szczura doustnie, wyrażona jako LD50, wynosi 100 mg/kg masy ciała w przeliczeniu na selen. Nie ma toksyczności kumulacyjnej i Selol nie jest mutagenny. Dawki jednorazowe Selol'u, które zalecamy są około 350 razy mniejsze od LD50 i praktycznie nie stwierdzono ich toksyczności. Dotychczas nie stwierdzono żadnych objawów niepożądanych, chociaż autorzy preparatu przyjmowali go codziennie w ciągu 28 miesięcy. Selol może być zastosowanyw w każdym innym sposobie leczenia choroby nowotworowej. W przypadku zastosowania naświetlań promieniowaniem jonizującym, Selol pomaga uniknąć lub szybko zlikwidować chorobę popromienną, a usuwając metale ciężkie z organizmu, minimalizuje skutki zastosowanych chemioterapeutyków.

    SPOSOBY PRZYJMOWANIA

    SELOL w płynie można podawać bez jakichkolwiek modyfikacji, w trakcie jedzenia, jednak w przypadku uszkodzenia błony śluzowej przewodu pokarmowego (np. po chemioterapii) mogą wystąpić nudności, wymioty lub biegunka. Można odmierzoną porcję wymieszać z pokarmem (np. kanapki, ziemniaki, kasza, gęsta zupa, kefir, jogurt, gęste soki: pomidorowy, bananowy). W przypadku nudności i wymiotów należy stosować 2 x po 10 000 jednostek preparatu kreon przed każdą dawką selolu. Selol’u w płynie nie wolno popijać wodą - można pić po min. 15-30 minutach.

    SELOL w kapsułkach do 1 kaps należy wlać 0,5 ml selol’u. ZAMÓWIENIE kapsułek e-mail: info@adox-group.pl (z dopiskiem: kapsułki dojelitowe "0" do selolu) - (koszt 1000 szt ok 100,-zł)

    DAWKI dobowe Selol'u - od 1 do 2,5 mg Se(IV)/k.m.c. GODZINY przyjmowania - 8:oo, 12:oo, 16:oo, 20:oo ± 2 godz.

    DAWKI suplementów
    cynk chelat od 2 do 8 tabl/dobę (przyjmujemy 2 tabl 22 mg j.c. każda /1 ml selolu (25 mg [Se(IV)].

    Selol usuwa z organizmu metale ciężkie, w tym cynk odpowiedzialny za włosy i paznokcie. W przypadku wystąpienia objawów niedoboru cynku: zaczerwienienia nasady paznokci, bolesność paznokci, wypadania włosów, gdy była stosowana chemioterapia - należy zwiększyć dawkę cynku od wcześniej przepisanej o min 1 tabletkę.

    przyjmowanie cynku - selol w płynie 1 tabletkę rozetrzeć w moździerzu, rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i wypić. Min 2 godz. przed/lub po przyjęciu selol'u;
    przyjmowanie cynku - selol w kapsułkach 1 tabletkę cynku rozetrzeć w moździerzu, rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i wypić. Godzina przyjęcia - dowolna.
    miedź chelat przyjąć ok godz. 17.oo- 18.oo min 2 godz. przed/lub po przyjęciu cynku; witamina C i/lub E minimalne dawki przyjmować ok. godz. 17:00-18.oo.
    (o dawkach selolu, cynku, witaminy C/E, decyduje lekarz prowadzący).

    UWAGA: wszystkie leki należy popijać wyłącznie wodą niegazowaną!

    Przechowywanie w butelce szklanej, koloru oranżowego
    LATO-ZIMA - w pomieszczeniu bez światła.

    kontakt z Fundacją: wtorek, środa, czwartek, w godz. 10.oo – 15.oo

    Tomasz Grocholski Rada Fundacji
    T: 605 115 240; E: fundacja@goodlife.org.pl
    (zbiór danych zastrzeżonych, terminy)

    Bożena Chylińska Wolontariuszka
    T: 721 544 514; E: bozena.chylinska@goodlife.org.pl (informacje o przesyłkach)


    Każdego dnia zjedz garść kapusty kiszonej lub dwa ogóry kiszone – nie zachorujesz na nowotwór. Nasze polskie kiszonki zawierają życiodajne bakterie Lactobacillus plantarum i witaminę C – nadmiar witaminy C organizm sam usunie.


    Główne czynniki chorobotwórcze


    „Wśród ogromnej ilości czynników chorobotwórczych na pierwszym miejscu wskazać trzeba na wszelkiego rodzaju zatrucia, wywołane przez jady różnego rodzaju bakterii i wirusów, środki chemiczne, jady ustrojowe (samozatrucie ustrojowe), trucizny narkotyczne, alkoholowe i nikotynowe, rakotwórcze spaliny, sadze i dymy fabryczne.
    Drugą grupę czynników chorobowych, które zakłócają prawidłowość rozwoju komórek i równowagę przemiany materii oraz przyczyniają się do powstawania licznych chorób, stanowią chroniczne napięcia systemu nerwowego na skutek hałasów przeróżnych, przekraczających dopuszczalne granice ultradźwięków, jak i wywołane ogólnym zawrotnym tempem życia codziennego.
    Wiele schorzeń trudných do zlikwidowania, powodują po prostu wypadki. Wszelkiego rodzaju urazy deformują tkanki, zmieniają ich normalne ułożenie, na skutek czego nie mogą one prawidłowo funkcjonować.“


    O. Andrzej Czesław Klimuszko – „Wróćmy do ziół“ (Instytut Prasy i Wydawnictw NOVUM)

    Człowiek powinien być postrzegany jak skomplikowany układ energoinformacyjny, w którym wszystko jest wzajemnie powiązane i wzajemnie od siebie zależne. Do prawidłowego funkcjonowania, niezbędne jest utrzymanie w organizmie określonych parametrów: temperatury, ciśnienia tętniczego krwi, ciśnienia osmotycznego krwi, objętości płynów ustrojowych i składników chemicznych we krwi, np. białka, cukru itp. Nasz organizm jest zaprogramowany genetycznie i jest charakterystyczny dla każdego osobnika, jednak różnice międzyosobnicze, jakkolwiek istnieją, są niewielkie.


    Prawidłowo funkcjonujący organizm zmierza do stanu równowagi (homeostazy), a nasz układ odpornościowy (immunologiczny) czuwa nad jej zachowaniem, pomimo działania licznych czynników zewnętrznych i wewnętrznych zakłócających tę równowagę czynnościową organizmu. Jednak postęp techniczny i zmiany naszego środowiska naturalnego często zakłócają funkcjonowanie naszego naturalnego układu obronnego. To zakłócenie może być spowodowane przez: przewlekłe stany zapalne, zagrzybienie, pasożyty, nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe, barwniki i środki konserwujące, nadmiar alkoholu, palenie tytoniu, zły stan jamy ustnej, nadmiar promieniowania słonecznego (UVA i UVC), promieniowanie jonizujące, przebywanie w zasięgu wi-fi, stacji przekaźnikowych GSM, używanie telefonów GSM, przebywanie w pobliżu linii wysokiego napięcia (występowanie raka trzustki), przez związki i pierwiastki chemiczne w powietrzu, wodzie i glebie, wirusy, czynniki genetyczne, niektóre leki - szczególnie te obniżające odporność organizmu (immunosupresanty), ale również niesterydowe leki przeciwzapalne (aspiryna, ibuprom, ibuprofen, ketonal, tylenol i wiele innych).


    Kiedy nasza temperatura ciała zmienia się o kilka dziesiątych stopnia Celsjusza, to jest sygnałem, że w naszym organizmie rozpoczął się stan chorobowy. Kiedy współczynnik pH krwi zmienia się o kilka dziesiątych stopnia Ph, kiedy nasze komórki zmieniają swój potencjał elektryczny nawet o kilka dziesiątych części milivolta, lub ich odległość między sobą jest niewłaściwa, to również jest oznaką, że w naszym organizmie dzieje się coś złego. Kiedy na skórze pojawiają się jakieś zmiany, to objaw jakiejś dolegliwości tkwiącej w naszym naturalnym układzie obronnym. W celu poznania przyczyn chorób i ich prawidłowego leczenia, należy systematycznie wykonywać badania, które pozwolą wykrywać choroby w ich początkowym stadium, co wielokrotnie zwiększa skuteczność ich leczenia.

    Organizm człowieka składa się z komórek. Komórki zdrowe rosną, dzielą się i umierają w naturalny sposób. We wczesnym okresie życia, aż do momentu osiągnięcia dojrzałości, komórki dzielą się szybciej. Po tym okresie, komórki w większości części organizmu, dzielą się tylko w celu zastąpienia umierających komórek (zużywających się) oraz w celu naprawy uszkodzeń ciała. Wszystkie komórki w organizmie wykorzystują DNA jako wzorca do podziału na nowe komórki. Uszkodzenia DNA mogą prowadzić do szybkiego rozrostu komórek poza kontrolą. Komórki nowotworowe nie przestają rosnąć i dzielić się - tym różnią się od komórek zdrowych. Ich cechą jest również to, że posiadają zdolność do "unikania" układu odpornościowego, żyjąc swoim odrębnym życiem, sprzecznym z interesem całego organizmu. Zamiast umierać, przeżywają zdrowe komórki i zaczynają formować nowe komórki stanowiące komórki nowotworowe, rozwijające się wskutek uszkodzenia DNA, które kieruje wszelką aktywnością komórek organizmu.

    Jednym z powodów uszkodzenia DNA jest stres oksydacyjny (stres tlenowy), czyli stan zakłóconej równowagi między wolnymi rodnikami (utleniaczami) a antyoksydantami (przeciwutleniaczami) w organizmie. Zarówno wolne rodniki, jak i antyoksydanty, naturalnie występują w organizmie, gdyż są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych. Jednak gdy dojdzie do wzrostu produkcji wolnych rodników lub spadku aktywności antyoksydantów, dochodzi do stresu oksydacyjnego. Zaburzenia metabolizmu komórkowego mogą prowadzić do trwałych zmian w strukturze DNA, RNA - przekaźnika informacji z DNA do białek, samych białek, lipidów i cukrów, czego konsekwencją jest najczęściej utrata ich biologicznych funkcji i w dalszej kolejności, do rozwój procesów chorobowych (stanów zapalnych) w konsekwencji do chorób przewlekłych, w tym nowotworowych.

    Badania

    Ażeby skutecznie leczyć chorobę, należy zdiagnozować jej przyczynę. W tym celu niezbędne jest wykonanie szeregu badań, które nie tylko pokażą ogólny stan organizmu, ale przyspieszą proces leczenia poprzez wskazanie niedoborów niezbędnych substancji, stymulując nasz system immunologiczny i w rezultacie szybszy powrót do zdrowia. Badania i suplementację powinno się konsultować z lekarzem.

    W niektórych przypadkach wskazane jest uzupełnienie lub wręcz zastąpienie długotrwałych i kosztownych badań laboratoryjnych przy pomocy odpowiednio precyzyjnego urządzenia działającego na zasadzie biorezonansu komórkowego i choć metoda nie jest uznawana za metodę naukową, to jej skuteczność została udowodniona wielokrotnie, szczególnie w diagnostyce i odczulaniu. Badania biorezonansowe i elektroakupunktura w kilku krajach UE (w Polsce takich mądrych decyzji nie podjęto), stosowane są powszechnie w szpitalach i przychodniach specjalistycznych a koszty leczenia refundowane są przez systemy zdrowotne tych krajów.

    Badania biorezonansem i terapia elektroakupunkturowa - zapraszamy do Fundacji Good Life

    DIRP jest alternatywą dla tradycyjnego biorezonansu. Metoda ta opiera się na biorezonansie częstotliwościowym. Nie ma potrzeby posiadania próbek patogenów, bakterii, wirusów, patogeny pokazują nam swój biorezonans częstotliwościowy czyli ich najczulszy punkt. Homeopatia w połączeniu z metodą diagnozującą DIRP daje wymierne efekty. Poprawianie stanu zdrowia w oparciu o biorezonans DIRP odbywa się zawsze częstotliwościami, na której rezonują bakterie, wirusy, patogeny. Bardzo skutecznie wzmacnia system immunologiczny.

    Działanie terapeutyczne przebiega nie w urządzeniu, lecz w samym organizmie pacjenta. Elektromagnetyczne pole pacjenta reaguje natychmiast na dokładnie dopasowany sygnał terapeutyczny i przekazuje do urządzenia zmieniony wzorzec drgań. Proces ten ciągle się powtarza w ułamkach sekund. W ten sposób patologiczne sygnały są w organizmie redukowane a w końcu wygaszane a fizjologiczne siły regulacyjne ustroju zaczynają prawidłowo sterować procesami biologicznymi. Na skutek poprawy biofizykalnego stanu energetycznego pacjenta dochodzi stopniowo do poprawy procesów biochemicznych ‐ normalizacji i wyleczenia. Opracowane I stosowane przez nas metody, bardzo skutecznie wzmacniają system immunologiczny.


    Nowotwory

    Nowotwór to nie jest jedna choroba, lecz wiele różnych chorób, które łączy podstawowa cecha wspólna – patologiczne namnażanie się komórek. Jednak schemat powstawania tych chorób jest podobny: najpierw następuje osłabienie układu immunologicznego (odpornościowego/obronnego) przez toksyny, niedobory witamin i minerałów i niewłaściwy tryb życia, następnie powstaje przewlekły stan zapalny a w konsekwencji następuje degeneracja i mutacja komórek (uszkodzenie ich DNA) w wyniku czego, następuje ich niekontrolowany rozrost, najczęściej w postaci guza nowotworowego.

    CHEMIOTERAPIA/RADIOTERAPIA/CHIRURGIA ONKOLOGICZNA

    Chemioterapia, radioterapia i chirurgia onkologiczna to jedyne, udostępniane lekarzom metody „leczenia” nowotworów stosowane w onkologii. Działanie chemio i radioterapii powoduje uszkodzenie nie tylko komórek nowotworowych, ale także komórek zdrowych oraz co istotne, osłabia funkcjonowanie systemu obronnego organizmu. W efekcie zwykle dochodzi do uszkodzenia układu oddechowego i naczyniowego i w rezultacie do śmierci, choć przecież nie bezpośrednio w wyniku samej choroby nowotworowej. Chirurgia onkologiczna również nie ma najlepszych wyników, ponieważ tutaj zwykle stosuje się chemioterapię jako leczenie wspomagające. Należy zwrócić uwagę, iż usunięcie guza nowotworowego nie eliminuje możliwości wystąpienia przerzutów do innych organów. Co prawda na skutek chirurgicznego usunięcia guza nowotworowego likwiduje się ok. 99% komórek zdegenerowanych z uszkodzonym DNA, jednak ani chirurgia onkologiczna, ani chemioterapia czy radioterapia nie niszczą tzw. komórek nowotworowych macierzystych krążących dalej w organizmie, które uaktywnione przez zabieg chirurgiczny lub tylko przez samą punkcję, często powodują przerzuty choroby nowotworowej nawet do kilku narządów.

    Skutki uboczne chemioterapii i radioterapii

    chemioterapia: uszkodzenia szpiku kostnego, niedokrwistość, neutropeniczne zapalenie jelit, uszkodzenie przewodu pokarmowego, nudności i wymioty, powikłania sercowo-naczyniowe, hepatotoksyczność, neuropatia obwodowa, nefrotoksyczność, zespół przewlekłego zmęczenia, wypadanie włosów, bezpłodność, powstawanie nowotworów wtórnych, uszkodzenia płuc, zaburzenia poznawcze i wiele innych.

    radioterapia: uszkodzenia wczesne szpiku kostnego, nabłonka przewodu pokarmowego, dróg moczowych, niedokrwistość, płytkie owrzodzenia, układu dróg oddechowych i serca, reakcje ze strony jelit i pęcherza moczowego, odczyny ze strony odbytnicy, pochwy, sromu; uszkodzenia późne płuc, nerek, wątroby, układu nerwowego. Powikłania powstają w skutek śmierci komórek parenchymy narządów lub zmian w naczyniach krwionośnych. W konsekwencji dochodzi do rozległych zwłóknień, przewlekłych owrzodzeń i martwicy.

    Statystyki

    Pacjent onkologiczny zwykle otrzymuje informację, że po poddaniu się leczeniu konwencjonalnemu (chemioterapia, radioterapia, chirurgia onkologiczna), jego szanse na przeżycie wzrosną o 50%. Są to jednak dane względne, czyli po prostu zmanipulowane: jeżeli pięcioletnia przeżywalność chorego z zaawansowanym nowotworem wynosi 2%, a po zastosowaniu chemioterapii wzrasta do 3%, to względna skuteczność chemioterapii wynosi 50%, ponieważ zwiększyła przeżywalność chorego o 50% (3% jest większe o 50% od 2%). Choć niektóre rodzaje nowotworów poddają się chemioterapii (terapii celowanej) nawet na poziomie skuteczności ok. 40% (np. guz jądra), są to pojedyncze rodzaje, jednak na większość nowotworów (trzustki, płuc, mózgu, nerek, żołądka itd.) zastosowanie chemioterapii po prostu nie działa, zwiększając przy okazji cierpienia pacjenta na skutek niszczenia większości jego organów. W wyniku stosowania chemioterapii, przyczyną zgonów są zwykle jej skutki uboczne, np. degeneracja układu oddechowego i naczyniowego. Australijscy naukowcy w ostatnim czasie opublikowali dane z których wynika, że wpływ chemioterapii na pięcioletnią przeżywalność w Australii wynosi 2,3% a w USA 2,1% (źródło: US National Library of Medicine).

    Alternatywne metody leczenia chorób nowotworowych

    Leczenie metodami alternatywnymi jest podejmowane zwykle wobec osób, u których nowotwór jest w bardzo zaawansowanym stadium i po zakończonej niepowodzeniem kuracji konwencjonalnej. Organizm jest osłabiony i zniszczony nie tylko samą chorobą, ale i zastosowaną terapią. Z oczywistych względów, szanse na wyleczenie nie są duże, choć w dalszym ciągu istnieją i są niejednokrotnie wyższe, niż wyniki osiągane przez onkologów przy zastosowaniu metod konwencjonalnych.


    Odtrucie organizmu


    Obrona przed chorobą nowotworową - to sprawność układu odpornościowego

    Skuteczne leczenie choroby nowotworowej powinno się rozpocząć od usunięcia jej przyczyn. W przypadku mutujących i namnażających się bez kontroli komórek nowotworowych, należy przywrócić do sprawności układ odpornościowy poprzez oczyszczenie organizmu z toksyn, przywrócenie organizmowi odpowiedniego środowiska pH, natlenienie komórek i odpowiednie nawodnienie oraz dostarczenie organizmowi brakujących substancji, stymulujących proces naprawy DNA wraz z mechanizmem stymulującym samozniszczenie komórek zmutowanych
    Ale kiedy już cierpimy, to nie wyleczymy organizmu dopóki go prawidłowo nie oczyścimy i nie odżywimy.
    Przed przystąpieniem do oczyszczania organizmu należy przeprowadzić terapię: pasożytniczą (biorezonans), oczyszczenia nerek, wyleczenia zębów oraz układu limfatycznego. W innym przypadku, szczególnie jeśli chodzi o choroby przewlekłe, jakiekolwiek terapie mogą być po prostu nieskuteczne.
    Substancje polekowe, konserwanty z żywności, toksyny, kamienie kałowe, grzybice, robaki pasożytnicze, skażenia środowiskowe, to zbędny balast, który obciąża nasz organizm.
    Wątroba i przewód pokarmowy są najbardziej obciążone w chorobie nowotworowej oraz podczas usuwania pasożytów z organizmu. Lewatywy otwierają drogi żółciowe i oczyszczają organizm z wszelkich trucizn a także działają silnie przeciwbólowo.

    Zastąp tabletki/kapsułki z witaminami, herbatami ziołowymi i sokami z wszelkich warzyw i owoców pochodzenia polskiego.

    Zrezygnuj z wszelkich narkotyków, alkoholu, w tym ze słodkich win, piwa, nikotyny, mocnej kawy, herbaty, wszelkiego pożywienia typu fastfood, z preparatów witaminowych, które są/mogą być skażone metalami ciężkimi (aluminium, benzalkonium, PCB, prazeodym, rtęć, ruten, stront, tul) lantanowcami, ze wszystkich kosmetyków, które zawierają aluminium, antymon, bor, bizmut, chrom, cynę, cyrkon, benzalkonium, stront, tytan.

    Nie zaleca się balsamów, dezodorantów, maści, olejków, płynu do płukania ust, pasty do zębów, perfum, wody kolońskiej: farba do męskich włosów zawiera ołów, kredki i cienie do oczu zawierają chrom, lakier do włosów zawiera propanol i PCB, olejek do masażu zastąp oliwą z oliwek, papierosy zawierają ołów, rtęć, nikiel i wirusa mozaiki tytoniowej (nie zamieniaj na e-papierosy – zawierają substancie silnie uzależniające), pasta do zębów zawiera benzen, cynę, stront (zastąp wodą utlenioną z sodą, którą należy rozpuścić), nici dentystyczneM zawierają antyseptyki rtęciowe i tal, stara szczotka do zębów zawiera solwent, płyn do kąpieli - kąpiel w wannie zastąp prysznicem, szampon nawet zdrowotny, zawiera propanol - zastąp go szarym mydłem/boraxem, szminka zawiera bar, aluminium, tytan.

    Zrezygnuj z mikrofalówki, ze spożywania cukru (słodycze, lody), wszelkich słodzonych płynów gazowanych, energetycznych, soków z kartonów, żywności wysokoprzetworzonej, soli, mleka i nabiału krowiego (można: masło, mleko i sery kozie), serów żółtych, pleśniowych i topionych, mąki pszennej (makarony, potrawy mączne, białe pieczywo), z mąki ziemniaczanej, budyni, kiśli, białego ryżu, kukurydzy, soji, wszelkiego rodzaju bezwartościowych przetworów w puszkach, mięsa zwierząt hodowlanych zawiera antybiotyki, hormony i syntetyczne ulepszacze, a co najważniesze - zawierają HORMOSTRES - który wydziela się podczas uboju. Ludzki organizm nie jest w stanie całkowicie strawić tego rodzaju mięsa a niekompletnie przetrawione, zalega w organizmie, odkładając się w nim w postaci toksyn.

    Oczyszczanie jelit

    Zakłócenie prawidłowej pracy jelit powoduje zakłócenie wszelkich procesów metabolicznych w organizmie. Jelita należy oczyścić stosując odpowiednie preparaty i lewatywy. Jedną ze skuteczniejszych metod oczyszczania jelit jest hydrokolonoterapia, którą należy powtarzać 4-7 razy.

    Oczyszczanie trzustki i wątroby

    Przykładowe sposoby oczyszczania opisuje prof. Iwan Nieumywakin w swojej książce „Endoekologia zdrowia”, gdzie proponuje m.in. odpowiednią dietę bezbiałkową i wegetariańską, sok jabłkowy, sok z buraków, miód, herbatki żółciopędne, olej roślinny i dodatkowo preparat ziołowy. Autor zwraca również uwagę na różnice w terapii w przypadku, gdy wcześniej wykryto już kamienie w pęcherzyku żółciowym i zaleca, jak je skutecznie rozpuścić. Dr Max Gerson stosuje soki. Składniki odżywcze zawarte w świeżo wyciśniętych sokach rozbijają chore tkanki, w tym guzy nowotworowe. Lewatywa usuwa z wątroby toksyny zgromadzone w organizmie, a rozpadający się guz jest szybko wypłukiwany z organizmu, co może niekiedy chronić organizm przed przerzutami.

    Oczyszczanie układu limfatycznego

    Układ limfatyczny jest częścią układu obronnego organizmu. Najważniejsze jego funkcje to obrona przed zakażeniami oraz cyrkulacja płynów ustrojowych, a więc prawidłowe funkcjonowanie tego układu jest niezwykle istotne. Sposobem na oczyszczanie układu limfatycznego jest picie dużej ilości czystej wody, pocenie się (najlepiej podczas skakania) lub uprawianie innych sportów. Jeżeli wykonywanie ćwiczeń fizycznych jest utrudnione lub niemożliwe, należy korzystać z sauny. W przypadku utrudnionego dostępu do sauny, należy stosować preparaty naturalne (ziołowe) np. mniszek lekarski.

    Przywrócenie odpowiedniego pH żołądka

    Kwasy żołądkowe w prawidłowo funkcjonującym układzie pokarmowym powinny mięć odczyn bardzo kwaśny (pH 1-2,5). Powinny być one skuteczną barierą dla grzybów, pleśni i innych bakterii znajdujących się w naszym środowisku. Jeżeli pH żołądka jest za wysokie (za niska kwasowość), to bakterie, grzyby i pleśnie przenikają do jelit i rozrastając się, przenikają dalej do organizmu przez uszkodzone przez grzyby ścianki jelit. Do sprawdzania pH żołądka należy wykonać badanie gastrologiczne, podczas którego specjalną sondą wprowadzaną przez gardło pobiera się próbki do badania. Ażeby sprawdzić pH żołądka nie korzystając z kłopotliwej gastrologii, należy bezpośrednio przed porannym posiłkiem wypić 1/2 szklanki wody z rozpuszczoną sodą oczyszczoną (płaska łyżeczka). Przy prawidłowym zakwaszeniu żołądka, w ciągu 90 sekund powinno się odbić, co jest skutkiem reakcji kwasu z zasadą i powstającym przy tym dwutlenku węgla. Jeżeli organizm nie reaguje, to należy pobudzać produkcję kwasów żołądkowych pijąc 2 łyżki stołowe octu jabłkowego ok. 15 min przed każdym posiłkiem. Należy sprawdzać reakcję na sodę co kilka tygodni.

    pH

    W czystej wodzie stężenie jonów wodorowych jest równe stężeniu jonów wodorotlenowych. pH wody = 7. Jeżeli w roztworach wodnych stężenie jonów wodorowych jest większe niż wodorotlenowych, roztwory mają odczyn kwaśny a ich pH < 7, natomiast jeżeli stężenie jonów wodorotlenowych jest większe niż jonów wodorowych, mówimy o odczynie zasadowym, czyli pH>7. Krew powinna mieć odczyn lekko zasadowy, a jej pH powinno wynosić pomiędzy 7,35 a 7,45.

    Tlen i pH

    Jest rzeczą całkowicie naturalną, iż każdy zdrowy człowiek posiada w swoim organizmie komórki nowotworowe. Krążą one przez całe nasze życie, nadzorowane przez nasz układ obronny. Ale bywa tak, że umiejscawiają się na stałe tam, gdzie mają ku temu sprzyjające warunki, czyli m.in. w miejscach stanów zapalnych i w środowisku kwaśnym, gdzie pH jest mniejsze od 6.
    Dr Otto Warburg prowadził w latach dwudziestych XX wieku badania nad enzymami oddechowymi, niektórymi witaminami i solami mineralnymi niezbędnymi organizmowi do utylizowania tlenu w komórkach, co zaowocowało w roku 1931 nagrodą Nobla. Stwierdził on, iż istnieje niepodważalny i ścisły związek pomiędzy powstawaniem komórek nowotworowych, a środowiskiem kwaśnym w organizmie, czyli takim, w którym ilość tlenu jest ograniczona. Dr Warburg odkrył również, że komórki nowotworowe są beztlenowe (nie oddychają tlenem) i nie mogą przetrwać w obecności dużej ilości tlenu, który jest obecny w alkalicznym środowisku organizmu. A zatem pH organizmu ma dla naszego zdrowia i życia kluczowe znaczenie.

    Równowaga kwasowo-zasadowa

    Do badania równowagi kwasowo-zasadowej służy gazometr. Na podstawie próbki krwi, oprócz jej pH bada się ciśnienie parcjalne dwutlenku węgla, stężenie wodorowęglanów w osoczu, ciśnienie parcjalne tlenu itd., jednak nas najbardziej powinno interesować, czy nasz organizm ma pH zasadowe, czy kwaśne. Dość prostą metodą jest badanie moczu, którego pH odzwierciedla pH naszego organizmu.

    Badanie pH moczu

    Należy zaopatrzyć się w aptece w papierki lakmusowe do badania moczu (50 szt.) i sprawdzać mocz 4 razy dziennie przez 6 dni, przy czym pierwszą kontrolę dzienną należy przeprowadzać po przebudzeniu. Należy przy tym starać się nie dotykać palcami papierka w miejscu testu, ponieważ skóra dłoni ma odczyn kwaśny i zakłamuje wynik. Rano powinniśmy mieć odczyn lekko kwaśny moczu (organizm oczyszcza się w nocy), natomiast reszta wyników powinna wskazywać na odczyn zasadowy. Pomimo oficjalnych norm ( pH 5-8), najbardziej wskazane dla nas odczyty powinny zawierać się w przedziale pomiędzy pH 6,5 a 7,5.

    Odkwaszanie organizmu

    Nawodnienie organizmu

    Woda jest powszechnym rozpuszczalnikiem związków ustrojowych i niezbędnym uzupełnieniem pokarmu wszystkich znanych dotąd organizmów. Uczestniczy w przebiegu większości reakcji metabolicznych, stanowi środek transportu wewnątrzustrojowego: produktów przemiany materii, substancji odżywczych, hormonów, enzymów. Reguluje temperaturę i uczestniczy w reakcjach hydrolizy, niezbędna do usuwania końcowych produktów przemiany materii. Woda stanowi średnio 60% masy dorosłego człowieka. Woda powinna być czysta, strukturalna (np. odmrożona lub doprowadzona do stanu przed wrzeniem), nie utleniona, a więc posiadająca redox poniżej 200 mV (najlepiej ujemny) oraz powinna posiadać pH zasadowe, czyli 7,4-8,5. Każdy dorosły człowiek powinien wypijać między posiłkami min. 2 litry czystej wody. Ażeby woda pozostawała w organizmie nawadniając go, do każdej szklanki wody należy dodawać szczyptę soli kamiennej lub himalajskiej, która różni się od soli kuchennej tym, że nie jest obrabiana termicznie i chemicznie, jest krystalicznie czysta oraz zawiera pierwiastki i mikroelementy, których nasz organizm szczególnie potrzebuje. Sól jest również niezbędna do wytwarzania kwasów żołądkowych.


    Dieta


    Nie ma wątpliwości, że sposób odżywiania i dobór składników żywieniowych ma bardzo duży wpływ na powstawanie chorób, w tym nowotworowych. Dietoterapia w połączeniu z higieną psychiczną i aktywnością ruchową to niedoceniana broń w walce z chorobami oraz procesem starzenia. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że dieta to jedna z najtańszych i niezwykle skutecznych form profilaktyki, jak również pomocy w różnych dolegliwościach zdrowotnych.

    Tak zwane choroby cywilizacyjne, jak alergia, astma, cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, otyłość, nowotwory, choroby mózgu, dotykają coraz większej ilości osób na całym świecie. Większość z wymienionych chorób ma ścisły związek z codzienną dietą. Spożywanie produktów modyfikowanych genetycznie, rafinowanych, konserwowanych i niezgodnych z fizjologią człowieka, choć jest zjawiskiem powszechnym, powinno się całkowicie wyeliminować jako rzecz nienaturalną i wysoce niebezpieczną.

    DIETA W NOWOTWORACH wg dr Marii Ostasiewicz-Misiuny

    Produkty zakazane:
  • wszelkie produkty węglowodanowe z grupy cukrów prostých w tym dżemy, słodkie owoce: winogrona;
  • produkty węglowodanowe złożone, zwłaszcza bogatoglutenowe takie jak: mąka przenna, żytnia, płatki owsiane, jęczmienne, makarony;
  • produkty mleczne, które zwiększają insulinoodporność – ograniczyć tylko do kwaśnego mleka, jogurtu;
  • produkty mięsne, zwłaszcza zwięrząt karmionych sztuczną paszą (np. drób farmowy), oraz produkty wędzone;
  • oleje roślinne - w wysokiej temperaturze, uważane są za potencjalnie rakotwórcze.

  • Produkty zalecane:
  • warzywa i owoce (oprócz winogron)
  • mięso – najkorzystniejsza cielęcina, jagnięcina – zwierzęta na etapie uboju, karmione mlekiem matki a nie paszą sztuczną;
  • wskazane cielęce, jagnięce mięso pieczone w miejsce wyrobów wędliniarskich gotowych z powszechnej sprzedaży;
  • dopuszczalne wędliny wieprzowe surowe, długo dojrzewające naturalnie;
  • mięso z drobiu wyłącznie chowu domowego, nie farmowego – karmionego sztuczną paszą;
  • pożądane jedzenie ryb tłustych (łosoś, makrela, sardele) przyżądzanych na parze lub pieczonych, wędzenie niewskazane – proces karcinogenny;
  • wskazana gęś polska; do duszenia używać masła klarowanego lub smalcu gęsiego;
  • zamiast pieczywa i ziemniaków, używać fasoli, soczewicy, grochu – roślinnych produktów białkowych, które mają charakter bardziej zasadowy od białek zwierzęcych, a więc mniej zakwaszają.

  • Zakwaszenie promuje rozwój raka
  • produkty białkowe powodują powolny wzrost glukozy we krwi – glukoza stanowi główną pożywkę dla nowotworów
  • zamiast kanapek: 2 x 2 jaja gotowane na miękko lub pieczone mięso (j.w.) z surówkami – bez pieczywa.


  • wymioty należy odpowiednio nawadniać organizm: pijąc małymi porcjami, co najmniej sześć razy dziennie – duża ilość napojów wypita jednorazowo może wywołać wymioty. W zależności od rodzaju leków mogą pojawiać się nudności i wymioty, dlatego nie należy zmuszać chorego do jedzenia, pozwolić mu jeść tylko tyle, ile chce, i tylko wtedy, gdy ma na to ochotę. Posiłki powinny mieć temperaturę pokojową, zbyt zimne lub za gorące mogą nasilać nudności.

    zaparcia należy odpowiednio nawadniać organizm-do 3 litrów wody dziennie. Dieta powinna zawierać produkty o działaniu rozwalniającym z dużą zawartością błonnika: płatki owsiane, kukurydziane, surowe warzywa i owoce. przed śniadaniem warto wypić szklankę przegotowanej letniej wody z łyżeczką miodu, kefir z sokiem pomidorowym lub z czerwonego buraka albo szklankę wody mineralnej z dużą zawartością magnezu. Na śniadanie polecane są suszone owoce z płatkami owsianymi i dodatkiem grubo mielonego siemienia lnianego. Wskazany jest również chleb wielozbożowy z otrębami.przed obiadem warto też wypić łyżkę oleju. Błonnik zawarty w produktach o działaniu rozwalniającym chłonie bardzo dużo wody. Należy unikać produktów o działaniu zapierającym (ryż, banany, gotowana marchewka).

    biegunka należy odpowiednio nawadniać organizm – pić co najmniej kilka szklanek płynów dziennie, drobnymi łykami, nawet gdy nie odczuwa się pragnienia. Najlepszą będzie przegotowana woda lub napar z czarnych jagód. Podstawa to żywność o działaniu zapierającym i niskiej zawartości błonnika: pszenne, czerstwe pieczywo, ryby, ryż, drobniutko starte surowe jabłko, banany, kisiele, kleiki, jogurty, twarogi, gotowana marchewka i dynia.

    pleśniawki i owrzodzenia należy pić wodę mineralną bogatą w wodorowęglany, które neutralizują sok żołądkowy, działają przeciwzapalnie i wspomagają trawienie. Zaleca się jedzenie 5–6 posiłków w ciągu dnia - 3 niezbyt obfite główne dania i 2 przekąski. Małe posiłki mogą też zapobiegać występowaniu zgagi. Potrawy powinny mieć konsystencje papki. Dobrze tolerowane są przestudzone purée warzywne i ziemniaczane, musy owocowe bez cukru, miksowane gotowane mięso i ryby, jajka (gotowane wyłącznie na miękko), tłuste twarogi i jogurty. Do dań można dodawać śmietanę, łagodne sosy lub soki warzywne. Niewskazane są dania słone i słodkie. Należy unikać bogatych w błonnik pełnoziarnistych i razowych przetworów zbożowych, surowych owoców i warzyw, produktów o suchej i twardej konsystencji, np. orzechy, suchary (chyba że są rozmoczone w wodzie).

    brak apetytu niezbędnym jest picie między posiłkami. Można pić specjalne preparaty odżywcze w płynie – zawierają dużą dawkę energii i niezbędnych składników odżywczych. Należy podawać jak najbardziej kaloryczne produkty, pieczywo smarować masłem, do potraw dodawać łyżkę oliwy, oleju lnianego, tłusty albo półtłusty twaróg, ryż, makaron, drobne kasze. Podczas posiłków nie pić (lub niewiele, by zwilżyć pokarm), pozwoli to uniknąć uczucia pełności w żołądku, co pogarsza apetyt.

    SPOŻYWANIE PŁYNÓW I POKARMÓW

    W jamie ustnej następuje pierwsza faza trawienia, czyli rozkładania pokarmu (białek, tłuszczów i węglowodanów) do postaci prostszych. Należy dokładnie pogryźć każdy kęs spożywanego posiłku. Ażeby żołądek prawidłowo spełniał swoje funkcje trawienne (zabijanie bakterii i grzybów, prawidłowe rozkładanie białek na aminokwasy etc.), powinien mieć środowisko bardzo kwaśne (1-2,5 Ph). Posiłki należy spożywać bez popijania płynami (1/2 godz. przed i 2 godz. po posiłku), ażeby uniknąć rozcieńczania kwasów żołądkowych (kwasu solnego i pepsyny). Przy prawidłowym nawodnieniu organizmu, nie powinniśmy odczuwać potrzeby popijania posiłków. Każdy dorosły człowiek powinien wypijać min. 2 l czystej wody dziennie. Do prawidłowego produkowania kwasów żołądkowych niezbędne jest spożywanie soli. Sól spożywcza jest rafinowana i przetwarzana – podgrzana do 584 st. C przybiera nienaturalną formę soli chemicznej składającej się w 97.5% z chlorku sodu. Tej postaci należy unikać. Najlepszą dla zdrowia solą jest sól himalajska, która jest pozbawiona toksyn i zanieczyszczeń oraz składa się z wielu minerałów i elementów śladowych. Przy nawadnianiu organizmu powinno się dodawać do wody kilka ziarenek soli himalajskiej, zatrzymując w ten sposób wodę w organizmie i jednocześnie dostarczając do organizmu wapń, magnez, potas, miedź, żelazo i wiele innych. Należy pamiętać o prawidłowym komponowaniu posiłków, a szczególnie nie łączeniu węglowodanów z białkiem. Powinniśmy jeść tak, ażeby 80% produktów miało odczyn zasadotwórczy, a tylko 20% kwasotwórczy.

    Cukier spożywany w pokarmach jest szkodliwy dla organizmu. Jest przyczyną większości stanów zapalnych i zakwasza organizm. Przyczynia się do powstawania chorób przewlekłych, w tym nowotworowych. Należy unikać picia płynów słodzonych, a szczególnie wystrzegać się syropu glukozowo – fruktozowego. Należy wystrzegać się słodzików, szczególnie aspartamu. Oprócz ich toksyczności, pobudzają apetyt i mogą być przyczyną otyłości. W razie konieczności, można spożywać cukier z brzozy z Finlandii (xylitol), ale tylko w małych ilościach.W posiłkach należy ograniczyć węglowodany (makarony, pieczywo, ziemniaki, produkty zbożowe). Dla przykładu – jedna kromka białego pieczywa jest ekwiwalentem ok. 3 łyżeczek cukru (ok. 10 g).

    Zamienniki cukru to świeże owoce, suszone owoce, naturalnie zagęszczone soki, syropy oraz słody ksylitol, stewia.

    Tłuszcze składają się z substancji, które chemicznie są kwasami. Do prawidłowego funkcjonowania, nasz organizm potrzebuje tłuszczu ALA, czyli kwasu alfa linolenowego zawartego w kwasach tłuszczowych typu Omega 3 oraz LA, czyli kwasu linolowego zawartego w kwasach tłuszczowych typu Omega 6, których sam nie potrafi wytworzyć. Zapotrzebowanie dzienne naszego organizmu na Omega 3 i Omega 6 oraz ich właściwe proporcje można zapewnić w dość prosty sposób, poprzez zmieszanie oleju organicznego z lnu z olejem ze słonecznika lub krokosza barwierskiego w stosunku 1:3 pamiętając, że oba powinny być tłoczone na zimno. Dwie łyżeczki do herbaty takiej mieszanki zapewniają nam dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze nienasycone.

    Podgrzanie tłuszczów nienasyconych powoduje ich uszkodzenie. Czym wyższa temperatura, tym szybciej następuje utlenienie i bardziej uszkadza się struktura tłuszczu. A zatem należy smażyć tylko na tłuszczach, które nie ulegają utlenieniu (olej z kokosa i tłuszcze zwierzęce), a oleje roślinne należy spożywać tylko na zimno np. w sałatkach, szczególnie zwracając uwagę na to, aby w procesie produkcji nie używano wysokich temperatur. Oleje roślinne należy przechowywać w lodówce, aby opóźnić proces ich utleniania.

    Ważne spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych upłynnia błony komórkowe i w ten sposób pozwala natleniać komórki. Kiedy poziom natlenienia komórki spadnie o ok. 30% wartości nominalnej, komórka zmienia się nieodwracalnie w komórkę nowotworową. Niedotlenienie komórek jest pierwszorzędną przyczyną powstawania chorób nowotworowych. Nie należy mylić natlenienia komórek z natlenieniem krwi.

    Wiele cennych rad nt. zastosowania soli i ziół udziela Pani Agnieszka Biernat - terapeuta-dietetyk (www.dieta.eko.org.pl):

    Zdrowe alternatywy soli kuchennej

  • algi (glony) morskie lub hodowlane stanowią bogate źródło witamin, minerałów, białka oraz składników o działaniu oczyszczającym z metali ciężkich i odkwaszający organizm. Stosowane są między innymi w zupach lub sałatkach. W sprzedaży występują w postaci suszonej. Gomasio - japońska sól sezamowa, którą również można łatwo zrobić w domu. Gomasio używa się zamiast zwykłej soli. Jego orzechowy smak pasuje do wielu potraw z warzyw i zbóż. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku
  • miso - sfermentowane purre z soi z dodatkiem soli morskiej (hatcho, name) oraz jęczmienia (mugi) albo ryżu (kome) o konsystencji masła orzechowego, dodawane do zup, sosów jako przyprawa lub zamiast soli. Odmiana ciemniejsza zawiera jej więcej. Używa się go do sosów, zup, dań z warzyw (1-2 min. pod koniec gotowania). Miso mieści w sobie bogactwo enzymów, duże ilości minerałów, jest źródłem wysokiej jakości roślinnego białka oraz glukozy. Ponadto działa alkalizująco i odtruwająco (zawarty w nim kwas linolenowy i lecytyna usuwają cholesterol, cybikolin natomiast wiąże i eliminuje substancje radioaktywne z organi-zmu)
  • sos sojowy - płynna przyprawa otrzymywana w wyniku fermentacji soi z dodatkiem pszenicy lub jęczmienia znana jako shoyu lub tamari
  • tamari - rodzaj płynnej przyprawy uzyskiwanej przy wyrobie miso, podobnej do sosu sojowego, bogate źródło witaminy B12

  • Potrawy należy przygotowywać w garnkach ze stali szlachetnej, gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody, dusić bez tłuszczu, piec w pergaminie. Dzięki temu utrata składników zawartych w produktach jest bardzo mała i są smaczniejsze, dlatego nie trzeba poprawiać ich smaku.

    Zioła przyprawowe w diecie małosolnej i bezsolnej

    Warto również używać w kuchni ziół. Wówczas redukcja soli w naszej diecie będzie o wiele prostsza, poza tym wzbogacimy nasze menu o cenne składniki odżywcze, poprawimy trawienie oraz uatrakcyjnimy zapach i smak różnych dań.

  • bazylia ma smak słabo gorzko-słodki, charakter natomiast gorący-suchy. Używa się jej surowej lub suszonej zwłaszcza w kuchni włoskiej oraz francuskiej - do pizzy, spaghetti, farszów, pasztetów, zup, dań z pomidorami, a także jako dodatek do sałatek i sosów
  • estragon ma smak gorzko-ostry, charakter zimny-suchy. W formie przyprawy stosuje się przede wszystkim świeże ziele, po-nieważ po wysuszeniu i sproszkowaniu traci aromat. Najczęściej używa się go do przyprawiania sosów, marynat, kiszonych warzyw
  • imbir ma smak ostry, charakter z kolei gorący-suchy. W sprzedaży dostępny jest w postaci surowego kłącza lub suchy, sproszkowany. Ma wszechstronne zastosowa-nie: używa się go do zup, dań (zwłaszcza ciężkostrawnych, tłustych), sosów, zup, sałatek oraz przetworów owocowych
  • lubczyk ma smak gorzko- ostry i słabo-ciepły charakter-doskonale zastępuje popularne maggi. Używa się go zarówno w postaci surowej: liście lub korzeń, a także suszonej do zup, sosów czy surówek
  • majeranek ma gorzki, słodki oraz ostry smak, charakter natomiast gorący - jest jednym z najpopularniejszych w polskiej kuchni ziół przyprawowych - przyprawia się nim zupy (przede wszystkim grochówkę, fasolową i żurek), warzywa strączkowe, a także sosy
  • tymianek ma smak gorzko-ostry, charakter ciepły-suchy. Posiada bardzo intensywny, przyjemny aromat, ze względu na dużą ilość substancji smakowo-zapachowych. Tymianek używa się jako przyprawy do pasztetów, marynat, zup, sałatek.

  • Woda utleniona


    NADTLENEK WODORU (H2O2)

    Nadtlenek wodoru – nieorganiczny związek chemiczny z grupy nadtlenków, jedna z reaktywnych form tlenu. Naturalnie produkowany jest przez komórki układu immunologicznego: leukocyty i granulocyty. W organizmie powstaje go niewiele, choć bierze aktywny udział we wszystkich reakcjach bioenergetycznych: w metabolizmie białek, tłuszczów, węglowodanów, tworzeniu energii w komórkach, metabolizmie witamin, soli mineralnych, poprawia płynność krwi, ułatwia normalizację kwasowo-zasadową, bierze udział w utylizacji cukru wspomagając pracę trzustki. Organizm ludzki tworzy i wykorzystuje nadtlenek wodoru do niszczenia szkodliwych bakterii, wirusów i grzybów.

    Wiele miast w Europie używa ozonu i nadtlenku wodoru do uzdatniania wody pitnej, co jest wielokrotnie bardziej skuteczne, niż uzdatnianie wody przez jej chlorowanie. Nadtlenek wodoru znajduje się we wszystkich świeżych owocach i warzywach, jego część pochodzi z wody deszczowej, a część jest wytwarzana w procesie fotosyntezy.W atmosferze tworzy się w jej dolnych warstwach poprzez połączenie ozonu z parą wodną. Woda deszcz i śnieg zawierają niewielki procent nadtlenku wodoru, który działa jako naturalny środek dezynfekujący w jeziorach, rzekach i oceanach.

    Metody używania nadtlenku wodoru

    Metody używania wody utlenionej (rozpuszczalna w wodzie), opisuje prof. Iwana Nieumywakina. W czasie używania każdej z metod zaleca się zażywanie dodatkowej ilości witaminy C. Przypominamy: zjedz raz dziennie garść kapusty kiszonej lub dwa ogóry kiszone a nigdy nie zachorujesz na raka!. Możesz użyć ząbek czosnku – rozgnieciony przyjmij po min. 15 min.).

  • woda do picia pić rano, w południe i wieczorem, 30 minut przed posiłkiem lub 1,5-2 godziny po posiłku, jedną kroplę wody utlenionej w 30-50 ml zwykłej wody. Dawkę należy zwiększać o jedną kroplę dziennie, dochodząc maksymalnie do 10 kropli. Kierujmy się w sprawie dawkowania intuicją, jeżeli czujemy, że jest to zbyt duży szok tlenowy dla organizmu, zmniejszmy dawkę lub zróbmy przerwę 1-2 dni i zacznijmy kurację od początku.
  • przeziębienie 3-4 krople 3% wody utlenionej do każdego ucha w pozycji leżącej znakomicie przeciwdziała rozwojowi infekcji w początkowej fazie (przy pierwszych objawach). Przy katarze: od 5 do 15 kropli wody utlenionej zmieszaj z 10 ml NaCl (roztworem soli fizjologicznej) wlej po 5 ml do każdej dziurki nosa, na leżąco z głową do dołu tak, żeby woda utleniona dostała się do zatok czołowych. Możemy poczuć pewien dyskomfort, ale biorąc pod uwagę skuteczność, warto spróbować, nie używając przy tym produktów syntetycznych niszczących śluzówkę. Jeżeli objawy nie ustąpią za pierwszym razem, możemy powtarzać zabiegi aż do skutku.
  • kąpiel do wanny z ciepłą wodą wlać 5-6 buteleczek wody utlenionej, kąpać się przez 30-40 minut, raz dziennie, seria 5-6 kąpieli co drugi dzień, aby dotlenić całe ciało od zewnątrz.
  • pielęgnacja twarzy należy po umyciu przecierać twarz wacikiem nasączonym 3% wodą utlenioną uważając, aby nie dotknąć przy tym oczu i brwi.
  • owoce i warzywa należy dodać 1/4 szklanki 3% wody utlenionej do pełnej komory zlewu z zimną wodą i zanurzyć tam owoce lub warzywa na 20-30 minut. Ten sam efekt możemy uzyskać spryskując owoce i warzywa 3% wodą utlenioną. Wysuszone możemy przechowywać w lodówce wiedząc, że pozbyliśmy się bakterii.
  • pasta do zębów należy użyć sody oczyszczonej i takiej ilości 3% wody utlenionej, ażeby zrobiła się pasta i umyć zęby. Woda utleniona rozpuszcza kamień nazębny, tworzy zdrowe dziąsła i wybiela zęby.
  • dezynfekcja 3% woda utleniona w spryskiwaczu może służyć do czyszczenia i dezynfekcji urządzeń kuchennych i łazienkowych.